Forskjellen mellom omelett og frittatas

Pin
Send
Share
Send

Omeletter og frittatas er vanlige retter som er kjent for sin matlaging og allsidighet. De spises ikke bare til frokost, men også som en hovedrett til middag. Begge er laget av egg (i tillegg til andre lignende ingredienser), men de er forskjellige oppskrifter. Så hva er forskjellen mellom omelett og frittata?

Det fine med en omelett er at den kan være så enkel som egg og melk eller så forseggjort som spinat, tomat og fetaost; Du kan legge til hvilken som helst ingrediens du liker og spise et måltid på bordet i løpet av få minutter. Grunnoppskriften krever koking av en lett vispet blanding av egg, krydder og melk (hvis du velger) i smør i en stekepanne. Nøkkelen her er at du ikke rører eggene når de er i pannen - du lar dem sitte og koke til de er faste. Hvis du velger det, kan du strø fyll over toppen fra ost til grønnsaker til urter til kokt kjøtt - og deretter brette i halvparten eller tredelene. Det du ender opp med er noe av en eggpannekake pakket rundt et deilig fyll.

Vi kan lage en frittata med de samme ingrediensene som en omelett, men her er melken - eller helst kremen - avgjørende. Det er fordi en frittata egentlig er en vaniljesaus fylt med grønnsaker, urter, ost, kjøtt og til og med pasta du velger, som deretter kokes i en stekepanne. Mens en omelettfyll nettopp drysses på toppen av egget, må frittatas tilsetninger blandes med egget og fløten før stekingen. Frittataene kan tilberedes enten i ovnen eller på komfyren, men uansett hvilken metode som brukes brukes den nesten alltid under slaktekyllingen på slutten av koketiden. (Alternativet er å bla over frittataen i stekepannen, noe som kan være veldig vanskelig.) Dette er for å oppnå frittatas signatur topp gylden skorpe. Derfor er det viktig å bruke en panne som er komfyrt og ovnsikker.

I strengeste forstand koker forskjellen mellom omelett og frittata til et spørsmål om å brette det kokte egget rundt fyllet i forhold til å blande fyllet i den rå eggblandingen. Men det er noen få andre distinksjoner også.

  • For å lage en omelett, piskes eggene bare til de er blandet før de koker; når du lager en frittata, piskes eggeblandingen kraftig for å skape den vaniljesauslignende konsistensen.
  • Begge sider av frittataene er kokte mens bare undersiden av omeletten berører pannen.
  • En frittata kokes sakte over svak varme mens en omelett kokes raskt over høyere varme.
  • Mens omeletter serveres varmt rett fra komfyren, serveres frittata ofte ved romtemperatur, noe som gjør dem perfekte til å lage frem til brunsj eller større grupper.

Deres opprinnelse er også forskjellig. Omeletten er fransk og har en lang historie tilbake til kanskje så tidlig som på 1300-tallet. Det er en legende om at Napoleon Bonaparte, etter å ha spist en omelett for første gang laget av en byens gjestgiver, beordret innbyggerne i å samle alle eggene og lage en gigantisk omelett for hæren hans å glede seg over. Frittata er det som noen kaller en "italiensk omelett", selv om ordet frittata kommer fra ordet "friggere" og omtrent betyr stekt. Opprinnelsen til denne eggretten er litt uklar og kan ha blitt påvirket av den spanske tortillaen (lagdelte poteter med en eggebase). Det ser imidlertid ut til at det ikke er en rett du finner på menyer i Italia, men mer av et måltid i siste øyeblikk som en hjemmekokk lager sammen med rester av ingredienser.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Samisk matkultur (Kan 2021).