Hvordan lage en surdeigsbrød

Pin
Send
Share
Send

 • Totalt: 80 minutter
 • Prep: 30 minutter
 • Kok: 50 minutter
 • Bevis: 14 timer
 • Utbytte: 1 brød (10 porsjoner)

Takket være britiske kjendisbakere som Paul Hollywood, har det å lage surdeigsbrød blitt veldig populært. Til tross for et rykte for å være vanskelig å lage, er surdeig faktisk enkelt når du har den nødvendige surdeigsstarteren. I bytte mot din startpakke og litt tålmodighet, vil du bli belønnet med et seigt brød med den særegne syrlige tang.

Vi er mer vant til å tilsette kultiverte, butikkjøpte gjær når de lager brød, men det er ville gjær som har hjulpet bakere med å lage brød i århundrer lenge før kommersiell gjær var tilgjengelig. De ville gjærene i surdeig antas også å være sunnere for oss så vel som lettere å fordøye. Den naturlige gjæringen som brukes til surdeigsstarteren skaper også et surt miljø i brødet som gode bakterier elsker og muggsopp ikke liker. Derfor varer surdeig mye lenger enn kommersielt brød, og selv når det er en uke gammelt, lager det fortsatt god toast.

Før du begynner med denne oppskriften, må du sørge for at starteren er klar og sunn. Dette kan kreve fôring i noen dager hvis det har vært i dvale.

Ingredienser

 • 15 gram / 425 gram brødmel
 • 1/3 gram / 9 gram salt
 • 10 gram / 285 gram surdeigsstarter
 • Olivenolje (for smøring)

Trinn for å gjøre det

 1. Samle ingrediensene.

  Granen / Diana Chistruga
 2. Bland melet og saltet sammen i en stor, romslig skål. Lag en brønn i midten og tilsett starteren. Trekk melet inn i midten, bland melet med starteren for å lage en løs deig. Du kan bruke hendene til å gjøre dette. Hvis blandingen er for tørr, tilsett varmt vann litt av gangen til du får en myk, litt klissete deig.

  Granen / Diana Chistruga
 3. Dryss benkeplaten din lett med litt mel. Tipp deigen på benkeplaten og elt deigen til den er glatt, silkeaktig og elastisk. Merk: Hvis deigen er veldig klissete, strør du over litt mer mel. Strø over noen dråper olivenolje hvis du er for tørr, og fortsett å elte. Du kan forvente å bli elt i omtrent 12 til 15 minutter.

  Granen / Diana Chistruga
 4. Når deigen er glatt, silkeaktig og elastisk, oljer du lett en romslig miksebolle med olivenolje. Vipp deigen ned i bollen og dekk bollen med klamfilm / plastfolie.

  Granen / Diana Chistruga
 5. Legg bollen på et kjølig, ikke kaldt, trekkfritt sted og la stå i opptil 6 timer eller til deigen har doblet seg i størrelse. Hvis du vil, la den ligge over natten, men på et kaldere rom; Dette gjør at brødet hever seg sakte.

  Granen / Diana Chistruga
 6. Når den er doblet, kan du tippe deigen på en melet overflate. Slå ut luften fra brødet og elt deigen lett i bare noen få minutter. Kjevle deigen til en kule, støv med mel og ha den i et melet banneton eller en miksebolle. Dekk til med et kjøkkenhåndkle. Plasser igjen på et kjølig, men ikke kaldt sted, og la det heve sakte i 8 timer.

  Granen / Diana Chistruga
 7. Varm stekeovnen til 475 F. Legg en steketinn fylt med isbiter på ovnens laveste hylle. Dampen skaper en nydelig skorpe på brødet ditt.

  Granen / Diana Chistruga
 8. Line en stekeplate med fettfast papir (også kjent som pergamentpapir) og smør veldig lett med litt olivenolje. Legg det oppstykkede brødet forsiktig på arket (ikke bry deg om du mister litt luft fra brødet mens du gjør dette, så kommer det tilbake i ovnen). Plasser midt i den forvarmede ovnen og stek i 30 minutter, senk deretter temperaturen til 400 F og stek i 20 minutter mer, eller til brødet er gyllenbrunt, utsiden skorpen sprø, og brødet høres hult når du banker på basen .

  Granen / Diana Chistruga
 9. Plasser brødet på et kjøleholder og la det avkjøle helt før du spiser. Surdeigen vil holde i opptil en uke. Ikke oppbevar den i plast, da dette vil myke skorpen. Plasser i stedet i en papirpose eller en brødkasse. Lagret på denne måten brødet holder godt, og selv etter en uke vil det være fantastisk ristet.

  Granen / Diana Chistruga

The Banneton

En banneton er en skål som er spesielt laget for å bevise brød. Den er vanligvis rund, og dens funksjoner bestemmer den ferdige formen på brødet ditt. Banneton vil ofte ha sirkler eller innrykk, som skaper en dekorativ effekt på brødet.

Hjelpsomme linker

Pin
Send
Share
Send

(Kan 2021).