En nybegynners grunnleggende surdeigsstarter ved bruk av gjær

Pin
Send
Share
Send

 • Totalt: 5 minutter
 • Prep: 5 minutter
 • Kok: 0 minutter
 • Utbytte: 1 skål (serverer 15)
Ernæringsretningslinjer (per porsjon)
63kalorier
0gfett
13gkarbohydrater
2gProtein
×
Ernæringsfakta
Porsjoner: 1 skål (serverer 15)
Mengde per porsjon
kalorier63
% Daglig verdi*
Totalt fett 0g0%
Mettet fett 0g0%
Kolesterol 0 mg0%
Sodium 2 mg0%
Totalt karbohydrat 13g5%
Kostholdsfibre 1g2%
Totalt sukker 0g
Protein 2g
C-vitamin 0 mg0%
Kalsium 4 mg0%
Jern 1 mg4%
Kalium 24 mg1%
*% Daily Value (DV) forteller deg hvor mye et næringsstoff i en servering som bidrar til et daglig kosthold. 2000 kalorier om dagen brukes til generell ernæringsråd.
(Ernæringsinformasjon beregnes ved hjelp av en ingrediensdatabase og bør betraktes som et estimat.)

Hjemmelaget surdeigsbrød begynner med en surdeigsstarter. Bakere er kjent for å begjære en sunn forrett og ta vare på den som om det var en verdsatt familiearv. Hvis du ikke har laget en surdeigsstarter før, er denne enkle oppskriften et godt sted å begynne.

En forrett er en hjemmelaget gjær for brød. Med vanlig gjærbrød kan du bruke en kjøpt pakke med aktiv tørrgjær. Surdeigsbrød får derimot smaken fra villgjær som naturlig finnes på kjøkkenet ditt. Å fange en god gjær fra miljøet alene kan noen ganger være vanskelig, så denne oppskriften får hjelp av litt kjøpt kjøpt gjær til å starte prosessen.

Når starteren har hatt en sjanse til å boble opp og dyrke mer gjær, kan du bruke den i surdeigsbrødoppskrifter. En surdeigsstarter kan holdes i live i måneder, eller til og med år, med forsiktig omhu. Husk at gjær er en levende organisme, og denne starteren har absolutt sitt eget liv.

Ingredienser

 • 2 kopper varmt vann
 • 2 1/4 ts aktiv tørrgjær (eller 1 (7 gram) pakke)
 • 2 kopper altmel

Trinn for å gjøre det

Skjul bilder
 1. Samle ingrediensene.

  Granen / Julia Hartbeck
 2. Tilsett varmt vann og gjær i en keramisk bolle. Bland med en tresleiv til gjæren er oppløst.

  Granen / Julia Hartbeck
 3. Rør inn melet og bland til det er glatt.

  Granen / Julia Hartbeck
 4. Hell starteren i en plastbeholder som er minst fire ganger større enn væskemengden til starteren (for eksempel en 1/2-gallons isbeholder). Dette vil gi rom for starteren til å utvide seg.

  Granen / Julia Hartbeck
 5. Dekk beholderen med et klut serviett og hold på plass med et gummibånd.

  Granen / Julia Hartbeck
 6. Sett starteren på et lunt sted i fem dager, rør en gang om dagen.

  Granen / Julia Hartbeck
 7. Kjøleskap (eller frys) og bruk den etter behov. Du må minst en gang i uken mate forretteren med like store mengder vann og mel for å holde den i live. Den anbefalte mengden å mate startbilde på er 1 kopp (110 gram) mel og 1/2 kopp (110 gram) vann. Fjern først en kopp forrett i en ny bolle (dette er starteren du skal fylle på). Du kan bruke den gjenværende starteren til en brødoppskrift, kaste den eller lage noe super deilig som en surdeigs pannekake. Mat deretter starteren i den rene bollen med 1 kopp (110 gram) mel og 1/2 kopp (110 gram) vann.

  Granen / Julia Hartbeck

Selv om du absolutt kan eksperimentere med forskjellige forretter, er nøkkelen til noen av dem å holde dem i live og gi dem tid. Det er veldig enkelt å mate startmotoren din. Det er tre grunnleggende ting du må huske: Starteren må fylles på etter bruk, kjøling av en startpakke krever mindre oppmerksomhet, og daglig fôring er nødvendig når den lagres ved romtemperatur.

Når du bruker starteren til å bake en brød, må den fylles på. For å mate kulturen din, tilsett bare 1 kopp mel og 1/2 kopp vann i beholderen og la den hvile ved romtemperatur i 1 time før du går tilbake i kjøleskapet.

Mange bakere velger å kjøle sin forrett fordi den bremser kulturens vekst. Det betyr også at du bare trenger å mate den en gang i uken. Hvis du ikke har plass i kjøleskapet til kulturen din, kan du imidlertid oppbevare den i romtemperatur. Hold den borte fra ekstrem varme og fuktighet, og sørg for at du mater den en gang om dagen.

Tips

 • Ikke glem å mate starteren din. Hvis du ikke mater kulturen din regelmessig, kan den dø. Ofte kan dette ta noen uker, men gjær er en skjør organisme, og du kan ha langt mindre spillerom under visse forhold. Gjør deg som vane å mate den, arbeide denne enkle oppgaven i din daglige eller ukentlige rutine.
 • Det er også viktig at du regelmessig bruker forretten din til å lage brød. Bare det å la den sitte og mate den gjør ikke noe for kulturen eller deg. Kulturen blir sunnere hvis den brukes, og du får glede av ferskt surdeigsbrød.
 • Hvis du ikke har tid til å bake litt surdeigsbrød, kan du sette starteren i dvalemodus og fryse eller kjøle den til du trenger den.

Forretten er det viktigste elementet i å lage flott surdeigsbrød. Mange bakere oppsøker og bytter forretter med andre over hele verden, og noen forretter har blitt holdt i live i ekstraordinær god tid.

Surdeigsstartere tar på seg egenskapene til miljøet deres. Luften på kjøkkenet ditt er helt annerledes enn naboen, så surdeigsbrødet får en unik smak. Hvert mikromiljø spiller en stor rolle i de ville gjærene som utvikler seg og de subtile smakene til det endelige brødet.

Denne oppskriften er bare en måte å begynne en enkel surdeigsstarter. Det er avhengig av kjøpt kjøpt gjær, men det er mange andre surdeigsstartere (som potet og honning) du kan leke med.

Hjelpsomme linker

Pin
Send
Share
Send

(Kan 2021).